Svedjeråg Hel kärna Krav

Svedjeråg Hel kärna Krav 5 kg

130 kr

En gammal rågsort som har högre näringsinnehåll än konventionell råg, samt en mildare och rikare smak.

Från Lundens Gård utanför Trollhättan.

6 i lager

Art.nr: 15779-355. Kategori: . Etiketter: , , , .

Produktbeskrivning

Svedjeråg är en gammal rågsort med högre näringsinnehåll än vanlig konventionell råg. Den är också mer smakrik, men samtidigt mildare i smaken. Den har en växtperiod på 14 månader. Svedjerågen skördas alltså på sommaren året efter den har såtts. Proteinhalten hos denna råg är upp till 17 %, och den innehåller något mer mineraler än vanlig råg.

Från 1580-talet och ett knappt sekel framåt koloniserades stora delar av Mellansveriges skogsområden av svedjebrukande finnländare. De kom för att odla nya marker och för att arbeta i gruvnäringen. Olika svedjetekniker har utnyttjas, men det är framför allt brännandet av mogen granskog med odling av råg (på finska ”huuhta”) i askan som var kännetecknande.

Statsmakternas inställning till svedjebruket har skiftat. Under 1500-talet och början av 1600-talet uppmuntrades svedjandet i syfte att öka spannmålsproduktionen. Nybyggarna lovades sex års skattefrihet. Det på 1600-talet allt viktigare bergsbruket slukade massor av skog och föranledde krav på förbud mot svedjebruket. Ett sådant beslut togs år 1647.

Förvaring: Torrt (ej över rumstemperatur).

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 5.05 kg
Dimensioner (lxbxh) 21 x 14 x 30 cm

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Svedjeråg Hel kärna Krav 5 kg”

*

Förfrågan