Svedjeråg Hel kärna Krav

Svedjeråg Hel kärna Krav 5 kg

130 kr

En gammal rågsort som har högre näringsinnehåll än konventionell råg, samt en mildare och rikare smak.

Från samodlarföreningen Wästgötarna.

1 i lager

Art.nr: 15779-355. Kategori: . Etiketter: , , , . Lev/tillverkare: .

Produktbeskrivning

Svedjeråg är en gammal rågsort med högre näringsinnehåll än vanlig konventionell råg. Den är också mer smakrik, men samtidigt mildare i smaken. Den har en växtperiod på 14 månader. Svedjerågen skördas alltså på sommaren året efter den har såtts. Proteinhalten hos denna råg är upp till 17 %, och den innehåller något mer mineraler än vanlig råg.

Från 1580-talet och ett knappt sekel framåt koloniserades stora delar av Mellansveriges skogsområden av svedjebrukande finnländare. De kom för att odla nya marker och för att arbeta i gruvnäringen. Olika svedjetekniker har utnyttjas, men det är framför allt brännandet av mogen granskog med odling av råg (på finska ”huuhta”) i askan som var kännetecknande.

Statsmakternas inställning till svedjebruket har skiftat. Under 1500-talet och början av 1600-talet uppmuntrades svedjandet i syfte att öka spannmålsproduktionen. Nybyggarna lovades sex års skattefrihet. Det på 1600-talet allt viktigare bergsbruket slukade massor av skog och föranledde krav på förbud mot svedjebruket. Ett sådant beslut togs år 1647.

Det mesta av texten ovan är hämtad från Wästgötarnas webbsajt, där du finner mer information och även några brödrecept innehållande svedjeråg.

Förvaring: Torrt (ej över rumstemperatur).

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 5.05 kg
Dimensioner (lxbxh) 21 x 14 x 30 cm

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Svedjeråg Hel kärna Krav 5 kg”

*

Förfrågan