Emmer Hel kärna Krav

Emmer Hel kärna Krav 5 kg

163 kr

En urgammal, smakrik och näringsrik vetesort, med ett hälsosammare gluten, från Lundens Gård utanför Trollhättan.

1 i lager

Art.nr: 15720-615. Kategori: . Etiketter: , , .

Produktbeskrivning

Emmer, eller emmervete som det också benämns, tillhör de allra första kulturväxterna. Det har sitt ursprung i den s k fertila halvmånen i mellanöstern (Libanon-Syrien-Turkiet-Irak), av många ansett som jordbrukets vagga. De äldsta fynden av Emmer bedöms vara ca 9500 år gamla, och i Norden började Emmer användas för ca 6000 år sedan.

Emmer är smakrikt samt rikt på protein och mineraler. För att lyckas med brödbak på enbart Emmer behöver dock degen bearbetas en hel del för att resultatet skall bli bra. Detta därför att Emmer innehåller ett s k vekt gluten. Inget för den late bagaren alltså, men väl för alla andra som vill ha bröd med ett gluten som normalt fungerar mycket bättre ihop med vår matsmältning än vad bröd med vanligt, starkt gluten gör.

För att förbättra jäsningsegenskaperna kan man naturligtvis blanda med nyare vetesorter med starkt gluten, såsom vanligt Krav-odlat vete. Däremot passar inte det annars så utmärkta Lantvetet så bra för detta ändamål, eftersom även detta innehåller ett vekare, hälsosammare gluten. Det går dock att baka med enbart gamla vetesorter med s k vekt gluten om man jäser och gräddar i form, med något lösare deg än vanligt och med lite längre jästid (t ex över natt).

Näringsvärde per 100 g: 1430 kJ (340 kcal), 3 g fett (varav 0,3 g mättat), 65 g kolhydrater, 12 g fibrer och 13 g protein (med ett s k vekt gluten, som lättare hanteras av vår matsmältning).

Förvaring: Torrt och  ej över normal rumstemperatur, men gärna svalare.

På Martin Johanssons blogg Pain de Martin kan du bl a läsa lite om brödbak med Emmer.

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 5.05 kg
Dimensioner (lxbxh) 21 x 14 x 30 cm

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Emmer Hel kärna Krav 5 kg”

*

Förfrågan