Quinoa Hel Vit
Quinoarätt, exempelbildQuinoa, de vanligaste färgernaKokt Quinoa med den karaktäristiska "svansen"

Quinoa Hel Vit Peru Lösvikt kg

75 kr

Quinoa från ekocertifierade odlingar i höglänta områden i de Peruanska eller Bolivianska Anderna.

Slut i lager

Art.nr: 15767-870. Kategori: . Etiketter: , , , .

Produktbeskrivning

Quinoa (Chenopodium quinoa)

Quinoa, en näringsrik gröda i många kulörer.

Quinoa är ett näringsrikt frö med ovanligt högt innehåll av fullvärdigt protein. Det växer vilt i Anderna i Sydamerika, där det också har odlats i mer än 7000 år. Finns i många färger, men vita, röda och svarta är de vanligaste. Den vita quinoan, som är den mest omtyckta, blir lite fluffigare och mjukare i konsistens och smak än de övriga. Den röda quinoan är lite kraftigare i smaken än den vita, och har mer tuggmotstånd, precis som den svart quinoan, som dessutom är lite jordig i smaken.

Quinoa är glutenfritt, lättupptagligt och fiberrikt samt har lågt GI-värde. Folat, zink, fosfor och järn är exempel på mineraler som finns i hög koncentration i Quinoa, som också är rikt på bl a många av B-vitaminerna.

Quinoa kan med fördel användas som ett alternativ eller komplement till t ex hirs, ris och pasta. Den är relativt snabbkokt samt användbar i mängder av maträtter, såsom i gröt, grytor, röror, gratänger, vegatariska biffar, sallader (kall) och bakverk.

Denna Quinoa är förtvättad i Sydamerika och skall därför inte behöva genomgå någon ytterligare tvättningsprocedur för att få bort den skyddande hinnan av bitterämnen (saponiner), vilket annars kan behövas för att undvika bitter smak och tarmproblem. Dock kan det ändå vara lämpligt med en enkel sköljning av quinoan för att få bort eventuella orenheter.

Efter att quinoan är sköljd kokas den med dubbel mängd vätska (buljong eller lätt saltat vatten) i 15-20 minuter, eller tills vätskan har tagits upp. Därefter kan den gärna stå och svälla i åtminstone 5-10 minuter. Quinoan är klar när de kokta fröna har fått ”svans” (enligt bild ovan). Vill man ha en grötigare konsistens ökar man ut vätskemängden och tiden.

Quinoa skall också, efter sköljning och skonsam torkning, kunna poppas på ungefär samma sätt som när man poppar majs. Du får då då en fluffigare och mer krispig quinoa. Kastrull eller panna med lock rekommenderas, även om denna poppning inte är så häftig som majspoppning.

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 1 kg
Dimensioner (lxbxh) 12 x 11 x 15 cm

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Quinoa Hel Vit Peru Lösvikt kg”

*

Förfrågan