Nakenkorn

Nakenkorn Hel Krav 5 kg

140 kr

En smak- och näringsrik, återupptäckt gammal kornsort, från Lundens Gård utanför Trollhättan.

2 i lager

Art.nr: 15755-195. Kategori: . Etiketter: , , , . Lev/tillverkare: .

Produktbeskrivning

Nakenkorn är en gammal kultursort som har odlats sedan bronsåldern. Detta ”Nordens ris”, som var en mycket vanlig basföda under medeltiden, har varit borta från marknaden under lång tid, men har nu återupptäckts och fått något av en renässans. Nakenkorn är en mättande och bra basföda som bl a är rik på antioxidanter, mineraler och kolesterolsänkande beta-glukaner. Den verkar också stabiliserande på blodsockret. Att den kallas Nakenkorn beror på att sädeskornen har lösa agnar som faller av vid tröskningen.

Precis som med säd i övrigt är det bra att blötlägga nakenkorn i några timmar (förslagsvis 8-10 timmar) innan användning för att frigöra de av fytinsyran bundna mineralerna och därmed göra dem tillgängliga för vår matsmältning. För även om det är mindre mängd fytinsyra i nakenkorn än i säd i allmänhet så finns den ändå där som ett skydd för fröet och dess näring.

Blötläggningen behöver dock ske innan säden upphettas eftersom det mineralfrigörande ämnet fytas, som också finns i säden, förstörs vid upphettning. Bäst och snabbast effekt erhålles om blötläggningsvätskan är varm, med 55 grader som optimal temperatur. Var dock vaksam när det gäller värmen, för vid 60 grader inaktiveras fytasen. Om man därutöver tillsätter någon surt (t ex syrningsspad eller äppelcidervinäger) till blötläggningsvätskan blir effekten ännu bättre.

Förvaring: Torrt och svalt (gärna under 10 grader), samt helst också mörkt .

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 5.05 kg
Dimensioner (lxbxh) 21 x 13 x 30 cm

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Nakenkorn Hel Krav 5 kg”

*

Förfrågan