Produktbeskrivning
Ursprungligen kommer majsen från södra Mexico, Guatemala och Honduras. Men vilken växt som är dess förfader, är ett biologiskt mysterium som forskare i olika läger länge har bråkat om. De äldsta fynden av odlad majs har hittats i Tehuacandalen i Mexico och är ca 5000 år gamla. Mångtusenåriga fynd har gjorts över hela Mellan- och Sydamerika och även i södra USA. Och när Columbus kom, odlades det redan mellan 2-300 olika sorters majs. Allt ifrån den gula söta majs vi idag är vana vid till sorter endast avsedda för djur, allt i de mest skiftande färger. Efter det att Columbus tagit med sig frö till Europa, spreds majsen med ilfart till Afrika, Indien, Tibet och Kina, där den, efter bara några årtionden, var vanlig i odlingarna.
Sara Hjalmarsson – :
Jag använder den här majsen för att göra autentiska tortillas, tamales, atole och en svensk tolkning av pozole (mexikansk gryta med majs) så jag slipper köpa den importerade sorten. De går även att använda till att göra amerikansk hominy, även om smaken inte är exakt densamma.
Resultatet blir riktigt bra och betydligt billigare än att köpa i butik. Butiksköpta tortillas kostar ofta över 100kr/kg, medan priset på hemgjorda, färska tortillas hamnar på runt 12-15kr/kg.
Fortsätt importera den här varan. Den är nästan omöjlig att hitta på annat håll här i Sverige!
Kjell Askling – :
Ja, det ämnar vi göra, även om det emellanåt är svårt också för oss att få tag på produkten.