Syrningskruka KZ 2 liter Mörkbrun
Syrningskruka KZ 2 liter, delar

Syrn-kruka KZ 2 liter Mörkbrun

320 kr

En rustik och funktionell, och något annorlunda, liten mjölksyrningskruka i traditionell stil, från Tjeckien.

OBS! Tyngd ingår i denna produkt.

Tyngdmått: 120×50 mm. Tyngdvikt 660 g.

Kom också ihåg saltet till syrningen, och att detta salt helst bör vara oraffinerat havssalt!

Nästa leverans väntas in under juli månad.

Slut i lager

Art.nr: 36399-041. Kategori: . Etiketter: , , , .

Produktbeskrivning

Syrningskrukor KKK 4- och 10 liter

Gediget hantverk i traditionell stil från Tjeckien

Keramiktillverkaren K Kolomazník, som startade sin keramiktillverkning redan 1892, får representera Tjeckien när det gäller syrningskrukor, samt allmänt bidra till mångfalden i produktutbudet med några av sina mindre krukor. Vi hoppas att dessa krukor skall vara ett välkommet tillskott för de som vill ha en mindre syrningskruka i keramik. De storlekar som vi har valt att ta in nu är krukor i storlekarna 2-, 4- och 10 liter. Krukorna är brända vid hög temperatur (runt 1250 grader) och är givetvis fria från sådana giftiga ämnen såsom bly och kadmium.


Om du inte är van vid mjölksyrning
, och inte vet hur du skall behandla ditt syrningskärl, rekommenderar vi varmt Annelies Schönecks bok ”Mjölksyrejäsning av grönsaker”, som finns att köpa hos oss till ett mycket förmånligt pris.  Ett längre utdrag ur boken finner du här. I boken finns dock mycket mer information och många fler recept. Så köp boken om du vill bli stimulerad, och tämligen välinformerad om mjölksyrejäsning. En del vederhäftig information om mjölksyrejäsning finns också tillgänglig på denna Alternativ.nu-sida.

Rengöring av syrningskärl och tyngder:

Innan du börjar använda syrningskärlet och tyngderna, och efter att du har tömt kärlet på dess innehåll, behöver kärl och tyngder rengöras. Diska dem i lagom varmt vatten. Häll dock aldrig kokhett vatten direkt i syrningskärlet, och undvik starka rengöringsmedel. Låt därefter kärlet och tyngderna torka, och det gärna i solen.

Om du tycker att du behöver vara extra noga med rengöringen kan du efter rengöringen lägga tyngderna i kärlet och sedan fylla på med avsvalnat kokt vatten. Låt kärlet stå så i ett dygn. Därefter häller du av vattnet och låter kärl och tyngder lufttorka, gärna en relativt molnfri dag så att solen kan bestråla såväl kärl som tyngder. Tyngderna kan också läggas in i kall ugn, varefter temperaturen ställs på 125 grader. Tyngderna får sedan ligga där ca 30 min (varav 15 min med 125 grader).

Om du därutöver tar för vana att alltid ha rena händer och redskap, samt naturligt odlade, fräscha grönsaker, så har du skapat riktigt bra förutsättningar för lyckade syrningsinläggningar.

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 3.9 kg
Dimensioner (lxbxh) 21.5 x 21.5 x 24 cm

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Syrn-kruka KZ 2 liter Mörkbrun”

*

Förfrågan