Produktbeskrivning
Detta groddsystem är ej lämpligt för slembildande frön såsom: chia, basilika, krasse, ruccola, senap och linfrön, dessa frön bör växa på tex fuktad bomull på ett fat och sprutas med blomspruta flera gånger per dag.
Fröåtgång
Till en 750 ml glasburk tar man 1 msk av små fröer så som alfalfa och rädisa och 2 msk för stora frön såsom mungbönor, kikärter och linser.
Blötläggningstiden
Vatten fylls på burkarna och fröna blötläggs ett antal timmar beroende på storlek:
- Broccoli och, kål, rädisa och liknande, 2-3 timmar
- Övriga mindre fröer, 2-6 timmar
- Stora fröer som ärtor, linser och säd, 6-12 timmar.
Groddningen
Efter blötläggningen sköljer man igenom groddarna med färskt, kallt vatten 2-3 gånger om dagen.
Förvara groddburkarna i rumstemperatur och gärna mörkt.
Skörd
Efter några dagar är groddarna färdiga. Då sköljer man igenom dem under kallt vatten och tar bort fröskalen om man vill (fröskalen går att äta).
Förvaring
Efter sista genomsköljningen låter man fröerna torka upp ett par timmar innan de placeras i kylen där de kan stå några dagar, men ät dem helst så färska som möjligt.
Droppbrickan som man ställer glasburkarna upp och ner i efter varje sköljning, ser till att groddarna ej står i vatten och börjar ruttna.
Brickan är av keramik och är bränd vid hög temperatur och är glaserad med livsmedelsgodkänd glasyr av hög kvalitet.
Alla delar kan diskas i maskin. Skruven till den rostfria ställningen är gjord av anodiserad aluminium (korrisionsskyddad).
Färgförändringar i den rostfria silen är inte rost (!), utan orsakas av de eteriska oljorna i groddarna. Stark gulaktig missfärgning kan förekomma, speciellt med bockhornsklöver.
Synpunkter
Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.