Produktbeskrivning
Om bovete
Odlades som spannmålsväxt under 1700- och 1800-talet, främst i södra och mellersta Sverige. Bovete är en ört och är släkt med pilört, syror och rabarber. Fröna är stärkelserika. Är godast rostad, annars passar kryddorna koriander, mejram, salvia och persilja till kokt bovete. Grönsaker som paprika, tomater och rödbetor passar också till bovetets speciella smak.
Surkål med rivet äpple är gott till kokt bovete.
Grundrecept
Koka upp vatten och slå det över den mängd bovete som du vill använda. Skölj i kallt vatten och låt rinna av. Om man vill kan man rosta bovetet tills det är torrt. Konsistensen blir så inte så klibbig, och bovetet får en nötliknande smak.
0,5 dl bovete och 1,5 dl vatten per person
En nypa salt
Mejram, koriander eller persilja
Koka upp vattnet. Tillsätt bovete, salt och eventuella kryddor. Låt koka 10 minuter på svag värme. Eftersväll minst 10 minuter, gärna längre.
Till gröt tar man 1 del bovete och 3,5 delar vatten.
Recept från boken Säd i daglig kost:
Bovetepannkakor
3 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
4-4 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
3-4 salviablad
Vispa samma och låt stå och svälla några timmar. Grädda tunna pannkakor.
Synpunkter
Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.