Svarta bönor Torkade

Svarta bönor Torkade 15 kg

430 kr

Torkade svarta bönor från certifierade ekologiska odlingar i Kina. 

3 i lager

Art.nr: 15779-317. Kategori: . Etiketter: , .

Produktbeskrivning

Svarta bönor har en kryddig och lite söt smak samt mjölig konsistens. Bönan kokas mjuk, men ska fortfarande vara hel. Passar bäst med exotiska kryddor. Svarta bönor är goda i grytor och stekta med tex vitlök och persilja till ris, hirs, korn etc.

Kokning för 2 personer
Blötlägg 100 g bönor i rikligt med osaltat vatten i ca 12 timmar. Kokas i 60-90 minuter i osaltat vatten. Salta i slutet av koktiden.

Näringsvärde och analysresultat för 100 g
Energi kJ / kcal 1288 kJ / 306 kcal
Fett: 2,6 g
varav mättat fett: 0,4 g
Kolhydrater: 38,8 g
varav sockerarter: 5,9 g
Kostfiber: 20,6 g
Protein: 21,7 g
Salt: 0,01 g

Spår av soja, sesam och nötter kan förekomma.

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 15.1 kg
Dimensioner (lxbxh) 43 x 28 x 21 cm

Synpunkter

  1. :

    Hej, vi äter väldigt mycket svarta bönor i familjen – flera gånger i veckan. Köpte därför 15 kg av er. Men är nu väldigt orolig att jag behöver kasta allt. Jag blötlagde bönorna som vanligt, och för säkerhets skull i ca 20 timmar. Och kokade dem sedan i 60 min. Smakade några bönor och de jag smakade på var bra – lite sönderkokta bara. Sen när vi skulle äta märkte vi att över hälften av bönorna fortfarande var okokta. Då hällde jag dem i en gryta och lät dem koka en timma till. Men hälften av bönorna är fortfarande okokta och jag fick nu slänga hela grytan. Vad kan jag göra? Bönorna ser identiska ut i torkat tillstånd men kokta ser jag en klar skillnad i rödaktiga respektive mörka (hårda) bönor. Och de hårda utgör minst 50% av allt så går ju inte att äta.
    Kan jag reklamera? Det måste varit andra som hört av sig?
    Eller är det så att man får koka 3-4 timmar och stå ut med att hälften är mos? Ska göra en ny sats och testa blötläggning i 2 dygn samt kokning i 3 timmar innan jag slänger säcken.
    Ge gärna råd!
    Med vänlig hälsning, Karin Beckérus

    • :

      Hej!

      Klart att du kan reklamera bönorna, och bra att du gör det, speciellt som du är den enda som hittills har hört av sig ang detta.

      Så svårkokta skall bönorna definitivt inte vara, men varför dessa är det är svårt att direkt ge ett rakt och enkelt svar på. Vi har bara stött på detta problem i ett parti med små vita bönor tidigare.

      Vi kollar upp de svarta bönor som vi nu har i lager, och även de som vi får in om ca en vecka. Vill du ha nya bönor skickade till dig eller vill du att vi krediterar de bönor som du har köpt?

      Något som kan hjälpa till med att få bönorna mer lättkokta är att ha salt i blötläggningsvattnet (2 tsk per liter vatten, enligt boken Varulexikon för livsmedel från 1951). Alger i kokvattnet kan också göra bönorna med lättkokta. Men, detta kände du kanske redan till.

  2. :

    Liknande problem även för den nya leveransen Vi behövde koka bönorna 2-3 timmar för att alla bönorna skulle bli genomkokta, dock med resultat att ca hälften av bönorna blev lite för lösa. Smaken var ok, och det var inga problem att äta dem. Men, vi hade givitvis önskat att bönorna varit mer homogena vad gäller koktiden.

  3. :

    Tyvärr är det fortfarande samma problem med lång koktid. Om man vill ha en mer normal koktid kan man dock välja att blötlägga bönorna i upptill 48 timmar. Med så lång blötläggningstid behöver de emellertid stå svalt, t ex i kylskåpet. Med rejäl blötläggning blir ju bönorna också mer hälsosamma. Vi får en ny leverans med bl a svarta bönor imorgon. Får se hur dessa är. Vi fortsätter att hålla koll på bönorna.

Lämna dina synpunkter

Lämna dina synpunkter

*

Förfrågan