Hel havre

Havre Hel Demeter 15 kg

445 kr

En smak- och fiberrik fullkornsprodukt från biodynamiska odlingar i Tyskland.

Demetercertifierat – ett strå vassare än andra certifieringar.

Slut i lager

Art.nr: 15731-037. Kategori: . Etiketter: , , , , , .

Produktbeskrivning

Hel havre är en fullkornsprodukt där ytterskalet har avlägsnats, men där både kli och grodd finns kvar. Havre är mycket näringsrikt, men också ganska fettrikt. Fettet bidrar givetvis till den rika smaken, men det för också med sig att havre oxiderar (härsknar) snabbt efter att det har malts, krossats eller pressats till flingor. Detta är anledningen till att havre och havreflingor (inkl Saltås) som säljs i handeln alltid är ångpreparerade.

Denna ångpreparering förstör emellertid fytas-innehållet i havre. Detta är inte så lyckat eftersom fytas behövs för att bryta ned fytinsyran, som annars binder till sig olika mineraler och vitaminer såsom zink, järn, kalcium, magenesium och vitamin B3, vilket innebär att vi inte kan tillgodogöra oss dessa.

Fytinsyran kan dock även binda till sig radioaktiva ämnen och tungmetaller och föra dessa ut ur kroppen via avföringen. Så det är inte helt givet att fytinsyran alltid är ett problem. Dessutom påstår vissa forskare att vi människor kan producera fytas i våra tarmar om tarmarna är helt friska, vilket dock kanske inte är särskilt vanligt förekommande bland dagens människor.

Om du kombinerar med andra sädesslag (t ex råg), probiotika, mjölksyrat och annat fytasrikt, samt kanske också äter något c-vitaminrikt ihop med produkter som innehåller mycket fytinsyra, förbättras dock situationen avsevärt, och du kan därmed säkert tillåta dig att njuta av den angenäma havresmaken utan några större problem.

OBS! Om du har för avsikt att mala havren i en kvarn med stenmalverk behöver du först dextrinera havren. Annars är risken mycket stor för att stenarna sätts igen. Dextrineringen (fuktning och rostning) gör havren extra smakrik. Mjöl från dextrinerad havre kallas för skrädmjöl och är ett ganska hållbart mjöl. Av skrädmjöl kan man bl a göra underbart god gröt.

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 15.1 kg
Dimensioner (lxbxh) 42 x 27 x 20 cm

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Havre Hel Demeter 15 kg”

*

Förfrågan