Enkorn Hel Kärna
Enkornsbröd i form

Enkorn Hel Krav Lösvikt kg

41 kr

Ekoodlat  näringsrikt ursprungsvete med ett gluten som är betydligt lättare för vår matsmältning att hantera, från Lundens Gård utanför Trollhättan.

Beställningsvara

Art.nr: 15721-090. Kategori: . Etiketter: , , , .

Produktbeskrivning

Enkorn anses vara den äldsta och allra först kultiverade vetesorten, och har, precis som t ex Emmer, sitt ursprung i den s k fertila halvmånen i mellanöstern (Libanon-Syrien-Turkiet-Irak), av många ansett som jordbrukets vagga. Den odlade sorten liknar den vilda, förutom att fröna är något större och axet intakt när säden är mogen. De äldsta fynden av odlad enkorn bedöms vara ca 10000 år gamla.

Enkorn är en mycket smakrik, nyttig och näringsrik vetesort som är rik på bl a protein, viktiga essentiella fettsyror, fosfor, kalium, vitamin B6, lutein (+ zeaxanthin) och karoten (alfa och beta). Det kan vara svårt att baka bröd på enbart enkorn eftersom detta har ett s k vekt gluten (ännu vekare än det som finns i Emmer). Men, ju mer Enkorn du har i degen desto hälsosammare blir brödet. Detta beror bl a på att enkorn enbart innehåller 14 kromosomer, jämfört med t ex 28 för emmer och 42 för modernt vete.

För att förbättra jäsningsegenskaperna kan man blanda enkorn med nyare vetesorter med ett starkare gluten, såsom vanligt Krav-odlat vete. Det går dock att baka med enbart gamla vetesorter med s k vekt gluten om man jäser och gräddar i form, med något lösare deg än vanligt och med lite längre jästid (t ex över natten).

Näringsvärde per 100 g enkorn: 1363 kJ (325 kcal), 3,3 g fett, 61 g kolhydrater, 9 g fibrer och 12,4 g protein (med ett s k vekt gluten, som lättare kan tas omhand av vår matsmältning).

Ursprungsland: Sverige.

Förvaring: Torrt och  ej över normal rumstemperatur, men gärna svalare.

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 1 kg
Dimensioner (lxbxh) 12 x 10 x 15 cm

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Enkorn Hel Krav Lösvikt kg”

*

Förfrågan