Syrningskruka ZCB Rak 10 liter Olivgrön
Lätta syrningskrukor från ZCB, mått och volymLätta syrningskrukor från ZCB, användning och färgvalLätta syrningskrukor från ZCB

Syrn-kruka ZCB Rak 10 lit Olivgr

720 kr

En elegant och funktionell medelstor syrningskruka i rak modell, med kastanjelik kulör och utmärkt ytfinish.

OBS! Tyngder köpes separat!

Kom också ihåg saltet till syrningen, och att detta salt helst bör vara oraffinerat havssalt!

29 i lager

Art.nr: 36379-916. Kategori: . Etiketter: , , , , , . Lev/tillverkare: .

Produktbeskrivning

Lätta syrningskrukor från Polen

Stilfulla lätta krukor från Zaklady Ceramiczne

I Boleslawiec i sydvästra Polen har man tillverkat keramik-krukor i minst 700 år, och denna hantverkstradition lever starkt vidare även idag. Det är inte bara kunskaperna om tillverkningen som har bidragit till att området har blivit ett så starkt keramikområde, utan också de utmärkta råvaruförutsättningarna. Dessa förutsättningar, och den höga bränningstemperaturen (1250 grader), har gjort det möjligt att tillverka krukor som är mycket lämpade för syrning, liksom för förvaring av livsmedel i allmänhet. Krukorna är givetvis kadmium- och bly-fria.

Om du inte är van vid mjölksyrning, och inte vet hur du skall behandla ditt syrningskärl, rekommenderar vi varmt att du tar del av den sakkunniga informationen i Annelies Schönecks bok ”Mjölksyrejäsning av grönsaker”. Boken ges tyvärr inte ut i pappersupplaga längre, men du kan ladda ned hela boken som en pdf-fil via denna länk, eller ta del av ett längre utdrag ur boken här. En del information om mjölksyrejäsning finns t ex också på denna Alternativ.nu-sida. Om du vill ha en riktig bok att hålla i så hittar du en del under Relaterade produkter nedan.

OBS! Tyngder, som normalt behövs för att tynga ned vitkål och andra grönsaker, ingår ej i denna kruka, utan behöver beställas separat, vilket göres enkelt via Relaterade produkter nedan. Detta för att det skall vara möjligt att köpa krukan utan tyngder, för den som så önskar.

Om tyngderna i vissa lägen inte riktigt räcker till för att hålla allt innehåll under vattenytan kan man komma till rätta med detta problem genom att täcka innehållet i krukan med ett antal stora blad, t ex vitkålsblad, och sedan lägga tyngderna ovanpå denna bädd.

Rengöring av syrningskärl och tyngder:

Innan du börjar använda syrningskärlet och tyngderna, och efter att du har tömt kärlet på dess innehåll, behöver kärl och tyngder rengöras. Diska dem i lagom varmt vatten. Häll dock aldrig kokhett vatten direkt i syrningskärlet, och undvik starka rengöringsmedel. Låt därefter kärlet och tyngderna torka, och det gärna i solen.

Om du tycker att du behöver vara extra noga med rengöringen kan du efter rengöringen lägga tyngderna i kärlet och sedan fylla på med avsvalnat kokt vatten. Låt kärlet stå så i ett dygn. Därefter häller du av vattnet och låter kärl och tyngder lufttorka, gärna en relativt molnfri dag så att solen kan bestråla såväl kärl som tyngder. Tyngderna kan också läggas in i kall ugn, varefter temperaturen ställs på 125 grader. Tyngderna får sedan ligga där ca 30 min (varav 15 min med 125 grader). Förvara tyngderna torrt och luftigt mellan syrningarna, vilket bl a innebär att de inte bör förvaras inuti krukan.

Om du därutöver tar för vana att alltid ha rena händer och redskap, samt naturligt odlade, fräscha grönsaker, så har du skapat riktigt bra förutsättningar för lyckade syrningsinläggningar.

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 7.5 kg
Dimensioner (lxbxh) 33 x 29 x 39 cm

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Syrn-kruka ZCB Rak 10 lit Olivgr”

*

Förfrågan