Mungbönor

Mungbönor UZ Lösvikt kg

48 kr

Eko-odlade mungbönor från Uzbekistan.

En näringsrik och helande asiatisk favorit, som är lämplig såväl rå som i soppor, grytor mm.

Dessa bönor är lite mindre och inte lika jämna i storleken som mungbönorna från Kina.

8 i lager

Art.nr: 15754-110. Kategori: . Etiketter: , , .

Produktbeskrivning

Mungbönor är en ärtväxt som har sitt ursprung i Indien. De odlas främst i södra Asien. Är goda i många olika skepnader såsom i soppor, grytor, i sallader, i pannkaka, som böngroddar osv. Mungbönor är bl a också huvudingrediens i Josef Östlunds Paradisvälling, som finns beskriven i kapitlet Helande föda i boken ”Kan rätt kost bota cancer” (se Relaterade produkter nedan). Ja, det finns mängder av användningsområden för denna helande och näringsrika asiatiska favorit. Sök information på internet, använd din fantasi och släpp loss skaparlusten i köket.

Groddade mungbönor (för snabb groddning och rå förtäring):

En kruka, rostfri bunke el dyl, ett durkslag och ett lock eller en tallrik att täcka med är det enda som behövs till själva groddningen. Om man vill undgå risken att få hårda (stenhårda) bönor, dvs bönor som inte har svällt, bland de groddade bönorna så rekommenderar vi att bönorna läggs ned i kokhett vatten (enligt info nedan). Att sortera bort de hårda, ej svällda, bönorna för hand är en näst intill omöjlig uppgift, och att ha dem kvar är inte bra för tänderna.

Koka upp vatten. Dra kastrullen åt sidan. Häll ner de bönor som du tänkt grodda. Vänta i ca 45 sekunder. Häll på kallt vatten så att vattnet blir ljummet. Sila bort vattnet. Häll över bönorna i den behållare som du tänkt grodda i, och fyll på vatten minst två cm över bönorna. Nästa dag häller du av vattnet och sköljer groddarna. Ställes mörkt, eller förvaras i behållare som inte släpper in ljus. Skölj morgon och kväll. När grodden är ca 1/2 cm lång, vilket den normalt är efter 1-2 dagar, är det lämpligt att efter sköljning ställa groddarna kallt (i 4-8 plusgrader) så att groddens utveckling bromsas. När grodden är 1/2 till 1 cm är mungbönorna, i alla fall enligt vår uppfattning, godast att äta råa, samt även lämpliga att använda i Östlunds Paradisvälling.

Recept på Paradisvälling (2 portioner):

Häll ca 4 dl groddade mungbönor, 2 urkärnade äpplen i bitar och 2 dl vatten i mixern. Mixa till slät och vällinglik konsistens. Tillsätt mer vatten om du vill ha vällingen något tunnare. Förutom äpplen, som alltid passar bra ihop med mungbönor, kan du också tillsätta t ex svarta vinbär eller någon juice för att få en syrlighet och smak som du gillar. Du kan även tillsätta t ex ett par blad från pepparmynta eller något liknande för att förstärka smaken. Häll upp blandningen i en mugg eller ett glas och avnjut som första näringsintag för dagen och/eller mellan måltiderna.

Paradisvälling var ett viktigt inslag i Josef Östlunds helande kostråd till bl a cancer-sjuka. En av anledningarna till detta är den relativt rikliga förekomsten av Laetrile i mungbönor. Josef Östlund finns inte längre med oss, men en del av hans kunskaper och erfarenheter finns dock bevarade i hans bok ”Kan rätt kost bota cancer”. En viktig bok, om än med vissa språkliga brister. Tyvärr är boken f n inte tillgänglig, och det är osäkert om/när den kommer att vara det.

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 1 kg
Dimensioner (lxbxh) 12 x 11 x 14 cm

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Mungbönor UZ Lösvikt kg”

*

Förfrågan