post

Mal ditt fullkornsmjöl själv!

Med en egen kvarn kan du mala ditt fullkornsmjöl själv.

Fullkorn ska det va’, men det ska vara färskt.

Om vi är måna om vår hälsa bör vi definitivt använda fullkornsmjöl framför siktat mjöl. Fullkornsmjöl bör dock vara nymalet (helst malet strax före användning) eftersom syret i luften får säden att börja oxidera (härskna) direkt efter att kornet har krossats. Ett lagrat fullkornsmjöl är därför på sitt sätt lika dåligt ur ren hälsosynpunkt som det lagringsdugliga siktade mjölet, som i processen har förlorat sin balans och det mesta av sin näring.

Med en egen kvarn slipper man hamna i valet mellan två ohälsosamma lösningar. Om du tycker att det är en för stor investering i förhållande till ditt behov går det kanske bra att samsas flera om en kvarn. En annan lösning kan vara att förmå sin lokala handlare eller sin närmaste ekobutik att tillhandahålla möjlighet till malning, eller till att köpa färskmalet mjöl. Eller, varför inte gå samman några och starta en lokal ekomarknad (i all enkelhet), där bl a malningsservice kan ingå i verksamheten.

I vår eButik (under Hushållsmaskiner) hittar du både handdrivna och elektriska sädeskvarnar, samt ett par smidiga handflingpressar och en kombikvarn. I eButiken (under Säd, frön och nötter) finns också hel säd av alla fyra sädesslagen. Vi rekommenderar dock att du i första hand försöker få tag på hel säd lokalt där du bor. Se dock till att säden har odlats så naturligt som möjligt, vilket bl a givetvis innebär att den har odlats utan konstgödning och kemiska bekämpningsmedel, samt utan någon som helst GMO-inblandning.

I sammanhanget vill jag också propagera för äldre vetesorter såsom Emmer, Dinkel och Lantvete Öland. Dessa har mycket bra bakegenskaper och är allmänt mer smakrika än vanligt modernt vete. Dessutom innehåller de ett s k vekt gluten, som är betydligt vänligare mot vår matsmältning än det gluten som ingår i det moderna vetet. Helt enkelt ett hälsosammare vete som bör få mer uppmärksamhet. Annat i sammanhanget som är värt att uppmärksammas är betydelsen av blötläggning och långtidsjäsning. Detta uppmärksammar f ö Annelies Schöneck på ett utmärkt sätt i sina böcker ”Dagligt bröd” och ”Säd i daglig kost”.

Kommentarer till detta inlägg

 1. Cecilia säger

  Undrar vad ni har för källa till informationen om att mjölet blir så mycket sämre efter en tids lagring? Gärna en länk till en studie eller liknande.

  Mvh, Cecilia

  • Kjell Askling säger

   Hej Cecilia!

   Källan för informationen är rent bondförnuft, många års erfarenhet, allmänna kunskaper och ett fungerande smaksinne. Det jag delar med mig av är mina egna slutsatser, min egen sanning. Jag tycker det räcker med mig själv som källa när det gäller detta. Ser inte något behov av att hänvisa till några andra subjektiva slutsatser, inkl till s k vetenskapliga studier. Du får ta informationen för vad den är, känna av den, och väga den på din egen sanningsvåg. Om du vill ha mer information rekommenderar jag att du läser Annelies Schönecks utmärkta bok ”Säd i daglig kost” och/eller tar del av vad som finns på webben.

   Mvh, Kjell

 2. Bengt-Göran Liljedahl säger

  Hej Cecilia

  Om du vill läsa mer om olika mjöl och dess egenskaper,
  kan du gå in på bakkemi.se. En mycket bra hemsida!
  Där hittar du en massa nyttigheter som kan vara bra att veta!
  mvh
  bg

 3. Ursula säger

  Hej Cecilia!

  Det är bra att du frågar efter och trevligt att du vill förstå.

  Kanske jag kan förklara lite utan studier.
  Jag lärde mig i sambandet med mitt arbete i en ekobutik om livsmedel och ekologisk mat.

  En av mina lärare var kemist och en annan tekniker för livsmedel så att vi hade fått gott om bra information.

  Man vet att det finns i spannmålen olika delar:
  1. Ang
  2. Skal
  3. Stärkelse
  4. Embryo

  Nu kommer det viktigaste för att förstår: En andel olja sitter i embryot.

  Man vet ju att olja reagera med syre.
  I det hela säden kommer ingen oxygen till oljan därför den är bra skyddad. Men om man mala spannmålet till mjöl, oxidera den så småningom.
  Ungefär efter en vecka märker man det att smaka, därför den blir mer och mer bitter.
  Det är bra inrett av naturen att kunna smaka det, eftersom det är inte hälsosamt.
  Faktiskt kan det inducera illamående, leversjukdomar eller cancer öm man äter det härskna mjölet regelbundet över en längre tid.

  Vad gör man i industrin att för göra mjölet ofarligt och hållbart?
  Man kan polera säden eller sikta mjölet fint, så att man har bara stärkelsen. Man tillsätter vitamin C. Så får man det vita mjölet.

  Fullkornsmjöl i den industriella processen hetta man mest upp, så att oljan kan inte längre oxidera. Det gör man också med säd som kallas för kallt pressad. Det erkänna man att den är längre hållbar, men tyvärr är det bara en skröna. (Linolja för träarbete är ett annat exempel. Man koka den så att den blir hållbar.)

  Det bästa sättet om man vill laga mat med fullkornsmjöl är att måla det själv och använda det omgående. Så har man ingen förlust av kvaliteten och smak.

  Hoppas jag kunde bidra lite att svara på din fråga, Cecilia
  Hälsningar
  Ursula

  • Kjell Askling säger

   Lite google-svenska över din kommentar, men de som verkligen vill förstå, och inte bara ifrågasätter, kan säkerligen ändå uppskatta och ha nytta av det du framför.

  • Cecilia säger

   Hej Ursula!

   Stort tack att du tog dig tiden att svara på min fråga. Letade efter information och frågade på Saltå kvarn men alla andra påstod att mjöl är ett torrt livsmedel som inte förändras nämnvärt.

   Vet sedan tidigare att havre behandlas på det sätt du beskriver för att fettet inte ska härskna (det står ju på förpackningarna) men visste inte att det kunde gälla även andra sädesslag.

Välkommen med din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>