post

Mal ditt fullkornsmjöl själv!

Med en egen kvarn kan du mala ditt fullkornsmjöl själv.

Fullkorn ska det va’, men det ska vara färskt.

Om vi är måna om vår hälsa bör vi definitivt använda fullkornsmjöl framför siktat mjöl. Fullkornsmjöl bör dock vara nymalet (helst malet strax före användning) eftersom syret i luften får säden att börja oxidera (härskna) direkt efter att kornet har krossats. Ett lagrat fullkornsmjöl är därför på sitt sätt lika dåligt ur ren hälsosynpunkt som det lagringsdugliga siktade mjölet, som i processen har förlorat sin balans och det mesta av sin näring.

Med en egen kvarn slipper man hamna i valet mellan två ohälsosamma lösningar. Om du tycker att det är en för stor investering i förhållande till ditt behov går det kanske bra att samsas flera om en kvarn. En annan lösning kan vara att förmå sin lokala handlare eller sin närmaste ekobutik att tillhandahålla möjlighet till malning, eller till att köpa färskmalet mjöl. Eller, varför inte gå samman några och starta en lokal ekomarknad (i all enkelhet), där bl a malningsservice kan ingå i verksamheten.

I vår eButik (under Hushållsmaskiner) hittar du både handdrivna och elektriska sädeskvarnar, samt ett par smidiga handflingpressar och en kombikvarn. I eButiken (under Säd, frön och nötter) finns också hel säd av alla fyra sädesslagen. Vi rekommenderar dock att du i första hand försöker få tag på hel säd lokalt där du bor. Se dock till att säden har odlats så naturligt som möjligt, vilket bl a givetvis innebär att den har odlats utan konstgödning och kemiska bekämpningsmedel, samt utan någon som helst GMO-inblandning.

I sammanhanget vill jag också propagera för äldre vetesorter såsom Emmer, Dinkel och Lantvete Öland. Dessa har mycket bra bakegenskaper och är allmänt mer smakrika än vanligt modernt vete. Dessutom innehåller de ett s k vekt gluten, som är betydligt vänligare mot vår matsmältning än det gluten som ingår i det moderna vetet. Helt enkelt ett hälsosammare vete som bör få mer uppmärksamhet. Annat i sammanhanget som är värt att uppmärksammas är betydelsen av blötläggning och långtidsjäsning. Detta uppmärksammar f ö Annelies Schöneck på ett utmärkt sätt i sina böcker ”Dagligt bröd” och ”Säd i daglig kost”.

Kommentarer till detta inlägg

 1. Cecilia säger

  Undrar vad ni har för källa till informationen om att mjölet blir så mycket sämre efter en tids lagring? Gärna en länk till en studie eller liknande.

  Mvh, Cecilia

  • Kjell Askling säger

   Hej Cecilia!

   Källan för informationen är rent bondförnuft, många års erfarenhet, allmänna kunskaper och ett fungerande smaksinne. Det jag delar med mig av är mina egna slutsatser, min egen sanning. Jag tycker det räcker med mig själv som källa när det gäller detta. Ser inte något behov av att hänvisa till några andra subjektiva slutsatser, inkl till s k vetenskapliga studier. Du får ta informationen för vad den är, känna av den, och väga den på din egen sanningsvåg. Om du vill ha mer information rekommenderar jag att du läser Annelies Schönecks utmärkta bok ”Säd i daglig kost” och/eller tar del av vad som finns på webben.

   Mvh, Kjell

 2. Bengt-Göran Liljedahl säger

  Hej Cecilia

  Om du vill läsa mer om olika mjöl och dess egenskaper,
  kan du gå in på bakkemi.se. En mycket bra hemsida!
  Där hittar du en massa nyttigheter som kan vara bra att veta!
  mvh
  bg

Välkommen med din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>