Nakenhavre Hel kärna Krav

Nakenhavre Hel Demeter Lösv kg

43 kr

En smak- och näringsrik havresort, som inte har utsatts för ångpreparering, från Demeter-certifierad odling i Tyskland.

Demeter = ekoodlat i en klass för sig.

2 i lager

Art.nr: 15755-170. Kategori: . Etiketter: , , , , .

Produktbeskrivning

Nakenhavre har många fördelar framför vanlig havre (Avena sativa). Den innehåller mer högvärdigt protein och mer nyttiga fettsyror, samt är mer smak- och näringsrik. Dessutom är kärnan i stort sett skalfri, vilket gör att nakenhavre är lättare att hantera än vanlig havre. Att kärnan är skalfri betyder dock inte att den är helt oskyddad och lagringsoduglig, såsom hos vanlig skalad havre, som av den anledningen alltid ångprepareras direkt efter skalningen. Nakenhavre behöver inte ångprepareras om den torkas relativ snabbt och direkt efter skörd, samt lagras torrt och svalt.

Odlingen av nakenhavre är relativt ny i Europa men har odlats i Kina sedan ca 2000 år tillbaka. Att den inte har funnit sin väg in i vår hushållning beror antagligen (som vanligt) främst på att den inte har fungerat så bra som kvantitetsgröda. Kan också bero på att den inte är fullt så lagringsduglig som vanlig havre, samt på det faktum att det trots allt ofta förekommer en viss mindre mängd skaldelar även i nakenhavre.

Precis som med säd i övrigt är det bra att blötlägga nakenhavre i ett antal timmar innan användning för att frigöra de av fytinsyran bundna mineralerna och göra dem tillgängliga för vår matsmältning. För även om det är mindre mängder fytinsyra i nakenhavre än i vanlig havre så finns den ändå där som ett skydd för fröet och dess näring.

Blötläggningen behöver dock ske innan säden upphettas eftersom det mineralfrigörande ämnet fytas, som också finns i säden, förstörs vid upphettning. För vanlig havre hjälper det dock inte med blötläggning eftersom den alltid redan är upphettad via ångprepareringen.

Om du skall mala mjöl av havre är det enklast att använda en kvarn med stålmalverk. För att kunna mala havre i en kvarn med stenmalverk behöver havren först dextrineras, dvs fuktas/blötläggas i några timmar och sedan rostas tills den är torr. Använd ljummet vatten (ca 50 grader och 1-1,5 dl vatten per 5 dl säd) och gärna någon sur vätska (t ex syrningsspad eller äppelcidervinäger) för att förbättra blötläggningsprocessen, och därmed även frigörandet av de värdefulla mineralerna. Rostningen sker enklast och bäst i ugnen.

Dextrineringen ger bättre arom och kortare koktid, samt underlättar matsmältningen och tar bort slembildningen. Du kan läsa mer om dextrinering, och mycket annat, i Annelies Schönecks förträffliga bok ”Säd i daglig kost”, som givetvis finns att köpa till ett bra pris i vår eButik.

För att valsa havre kan du använda någon av flingpressarna under Relaterade produkter nedan. Det går bra att valsa havre utan att fukta den, men resultatet blir bättre om den fuktas innan.

Förvaring: Torrt, svalt (gärna under 10 grader) och helst också mörkt .

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 1 kg
Dimensioner (lxbxh) 12 x 10 x 15 cm

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Nakenhavre Hel Demeter Lösv kg”

*

Förfrågan