post

Mjölksyrat – naturligt konserverat

Mjölksyrning - naturlig konservering

Skördetid – dags att lagra näring inför vintern.

Mjölksyrejäsning är av någon anledning ett relativt okänt begrepp i svensk matkultur. Detta utmärkta, naturliga sätt att lagra näring från det ljusa och bördiga sommarhalvåret, för njutning och tillgodogörande under det mörka och näringsfattiga vinterhalvåret, har aldrig riktigt funnit sin plats hos oss, så som det har gjort i våra grannländer på den andra sidan Östersjön. Varför vet jag inte. Jag kan bara konstatera att vi här i landet hittills främst har valt konserveringslösningar av nedbrytande och förstörande slag. Något som knappast har främjat vår hälsa.

Kanske är det dags nu för en ändring när det gäller detta missförhållande, och kanske är det dags för svenska folket att upptäcka fördelarna och möjligheterna med mjölksyrning. Vi ämnar i alla fall göra vad vi kan för att mjölksyrningen, denna kanske allra bästa konserveringmetod som finns att tillgå, skall kunna hitta in även i den svenska matkulturen. Den behövs, som ett led i att få tillgång till bra och välbehövlig näring framförallt under vinterhalvåret, och den behövs i minst lika hög grad hos oss som hos våra grannar på andra sidan Östersjön.

Om du vill veta och lära dig mer om mjölksyrning, och botanisera lite i dess möjligheter, rekommenderar vi Annelies Schöneck’s alldeles utmärkta bok ”Mjölksyrejäsning av grönsaker”, som du hittar hos Svensk Ekomarknad till ett nästintill subventionerat pris. I vårt ekovaruhus hittar du också mjölksyrningskrukor (nu även i fler färger) i allehanda former och storlekar, direktimporterade från det av keramiktradition starkt präglade Boleslawiec-området i sydvästra Polen, samt kålhyvlar, som givetvis inte bara fungerar till kål utan även till mycket annat, från det trävarutillverkande kooperativet KGZ Ribinica i Slovenien. Något vi saknar i sortiment i dagsläget är glasburkar med gummiringspackning, vilka även dessa går bra att mjölksyra i, om än inte på ett riktigt lika funtionellt och stilfullt sätt. Lämpliga glasburkar är givetvis på gång.

Kommentarer till detta inlägg

 1. paul säger

  Kul att hitta denna hemsidan!

  Håller lite kurser i bla: Mjölksyrning, Det går mycket bra med glasburkar med gummiringar. Speciellt när man experimenterar lite med olika inläggningar till exempel Mura tura som står beskrivet i Annelies bok Mjölksyrejäsning av grönsaker, de är lätt att hantera, värmebehandla och inte minst vackra att titta på ;-)

  Se bara till att gummiringarna inte är för gamla och hårda ;-)

  • Kjell Askling säger

   Ja, glasburkar är ett trevligt alternativ till vanliga syrningskrukor vid mjölksyrning av mindre mängder. Bör dock kanske påpekas att det finns en viss risk att glasburken exploderar ifall locket sitter alltför hårt, och det är mycket som behöver komma ut. Risken är dock väldigt liten, speciellt om man använder t ex de italienska Fido-burkarna, som vi har en del av i lager. Finns mer info (på engelska) om detta på denna webbsida, samt instruktioner om hur man kontrollerar att glasburken är ok för mjölksyrning i denna video.

Välkommen med din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>