Produktbeskrivning
Svedjeråg är en gammal rågsort med högre näringsinnehåll än vanlig konventionell råg. Den är också mer smakrik, men samtidigt mildare i smaken. Den har en växtperiod på 14 månader. Svedjerågen skördas alltså på sommaren året efter den har såtts. Proteinhalten hos denna råg är upp till 17 %, och den innehåller något mer mineraler än vanlig råg.
Från 1580-talet och ett knappt sekel framåt koloniserades stora delar av Mellansveriges skogsområden av svedjebrukande finnländare. De kom för att odla nya marker och för att arbeta i gruvnäringen. Olika svedjetekniker har utnyttjas, men det är framför allt brännandet av mogen granskog med odling av råg (på finska ”huuhta”) i askan som var kännetecknande.
Statsmakternas inställning till svedjebruket har skiftat. Under 1500-talet och början av 1600-talet uppmuntrades svedjandet i syfte att öka spannmålsproduktionen. Nybyggarna lovades sex års skattefrihet. Det på 1600-talet allt viktigare bergsbruket slukade massor av skog och föranledde krav på förbud mot svedjebruket. Ett sådant beslut togs år 1647.
Förvaring: Torrt (ej över rumstemperatur).
Synpunkter
Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.