Produktbeskrivning
Ett enkelt, praktiskt och effektivt köksredskap från Ribnica, beläget i ett om område i Slovenien där såväl hantverks- som syrningstraditionerna lever vidare. En kålhyvel, eller mandolin som den ibland kallas, är näst intill oumbärlig när det t ex skall strimlas kål. En VARNING är dock på sin plats – Håll fingrarna borta från skärbladen, som är hypervassa, vilket behövs för att hyveln skall fungera riktigt effektivt.
Hyveln är trären och kan behöva oljas in för att inte dra åt sig för mycket fukt eller skarpa färgämnen. Vid normal användning brukar det dock fungera bra utan inoljning. Om du använder t ex linolja för inoljningen bör den vara rå och kallpressad, och om du använder matolja bör du använda en som inte härsknar så lätt. Kokosolja (kokosfett) hör till de lämpligaste. De oljor som innehåller mycket fleromättat fett, såsom solrosolja, är inte lämpliga.
Slädens innermått: ca 9 x 9 cm.
Margareta Gutekunst – :
Ett otroligt effektivt redskap. Jag har strimlat kål i marberedaren förut men strimlorna blev aningen för tjocka. Med kålhyven blir de perfekta och fort gick det. Supernöjd