Skrädmjöl Valterstens 1 kg

Skrädmjöl Valterstens 1 kg

69 kr

En mycket smak- och näringsrik fullkornsprodukt framställd av ekoodlad svarthavre, som har rostats och malts på Stöpafors Kvarn i Värmland.

Slut i lager

Art.nr: 15778-415. Kategori: . Etiketter: , , , .

Produktbeskrivning

Skrädmjöl mals av rostad havre till ett aromatiskt mjöl, med smak av mandel. Det är rikt på proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler. Havre anses som vårt mest näringsrika sädesslag. Det rostade havremjölet har ett stort användningsområde, det kan ingå i pajer,kakor och matbröd, (20-30 % av mjölmängden kan vara lagom då havre inte innehåller gluten). Gröt och välling kan göras på enbart skrädmjöl. Det finns fler recept med bara skrädmjöl (utan vetemjöl) muffins, raggmunk och rabarberpaj. Blanda i smoothies, strö det över fil och yoghurt.

Valterstens skrädmjöl är unikt då det är gjort på svarthavre, kultursorten Stormogul, rik på  avenatraminer ( fenoliska antioxidanter).

Kunskapen om skrädmjöl kom till Sverige på 1600-talet med finländska nybyggare. I Värmland har skrädmjöl fortfarande en stark tradition. För några decennier sedan fanns där ett tiotal skrädmjölskvarnar, men idag finns bara Stöpafors Kvarn kvar. Selma Lagerlöf var ”stor” på skrädmjöl. Mårbacka Havrekraft såldes runt om i Sverige och gick ett tag på export till Amerika. Än idag kan man köpa skrädmjöl på Mårbacka, malt av lokal havre på Stöpafors Kvarn.

Även Valterstens lämnar sitt havre på Stöpafors Kvarn eftersom det är enda skrädmjölskvarnen som finns kvar. Stöpafors kvarn är en Tull och Valskvarn belägen norr om Sunne. Kvarnen togs i drift 1918 och produktionsprocessen är densamma nu som då. Rostning sker med vedeldning, sedan skalas och stenmals havren. Henry Ketola är mjölnare på Stöpafors kvarn. Endast havre förekommer i kvarnen. Mer information om kvarnen hittar du på Stöpafors webbsajt.

Vikt och mått

Vikt (inkl ev förp) 1.02 kg
Dimensioner (lxbxh) 12 x 7.5 x 23 cm

Synpunkter

Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.

Bli den första att tycka till om “Skrädmjöl Valterstens 1 kg”

*

Förfrågan