Produktbeskrivning
Kanel som krydda består av innerbarken från tropiska kanelträd. Främst rör det sig i Sverige om två arter, dels Ceylon-kanel (Cinnamomum verum/zeylanicum) och dels den i handeln vanliga Cassia-kanelen (Cinnamomum cassiae), även kallad Kinesisk kanel. Andra varianter är Indisk-burmesisk även kallad Malabarkanel eller Indonesisk träkassia, även benämd Korintjekanel och Vietnamesisk kanel även kallad Saigonkanel.
Kanel odlas i många länder med tropiskt klimat och har sedan urminnes tider använts som krydda i Asien. Träden kan bli upp till 15 meter höga och den tunna barken tas från unga grenar, som är cirka 1 cm tjocka och 1-2 meter långa. Den avskalade ljussbruna, ibland gråtonade barken rullar sig i spolar när den torkas. Sri Lanka klassar kanel efter rullarnas tjocklek där den finaste ”Alba” är mindre än 6 mm tjock. Kanel säljs hel i små stänger eller mald. Förekommer även pressad till olja och som extrakt.
Användning:
Kanel används som smaksättare över hela världen, troligen mest i Turkiet och Egypten, och då främst av desserter och bakverk. I Indien används kassian ofta till kött och kryddan ingår i många kryddblandningar t ex Garam masala. Likaså i den kinesiska Fem kryddor. Även frukt och blad från trädet används i indisk och asiatisk matlagning. Hos oss i Norden används kanel främst för smaksättning av bakverk, finbröd och efterrätter, eller till fil och gröt. Även vörtbröd, blodpudding, vissa sillinläggningar och glögg innehåller ofta kanel.
Hälsa:
Kanel är en flitigt använd produkt inom folkmedicinen och hälsobranschen. Nämnas bör dock att kanel innehåller ämnet kumarin som i höga doser och vid långvarigt intag kan ge leverskador. Mängden kumarin kan variera beroende på sort. Cassia-kanel innehåller t ex betydligt mer kumarin än Ceylon-kanel. Normal användning i t ex kakor, bullar eller på fil och gröt innebär dock knappast någon hälsorisk, oavsett vilken typ av kanel som används.
Synpunkter
Det finns inga synpunkter på den här produkten ännu, men lämna gärna Dina synpunkter.